A mangosztán összetétele

A mangosztán az egyik legújabb szupergyümölcs, amely belépett a világ piacaira. A mangosztán fa hagyományosan Délkelet-Ázsiában nő. A ’Gyümölcsök Királynőjének’ is nevezik, köszönhető ez annak is, hogy a mangosztán volt többek között Erzsébet és Viktória királynő kedvenc gyümölcse.

A magosztán egész gyümölcse ehető, tápanyagai eloszlanak a gyümölcshús, a gyümölcshéj és a magok között.
A mangosztán fontos ásványi anyagokat (vas, foszfor, kálium, kálcium) és vitaminokat tartalmaz.
Vitaminjai közül kiemelendő az antioxidáns C –és E vitamin, valamint a B-vitamin:

 • A C-vitaminról már régóta tudják, hogy sokkal többre képes, mint szimplán megszüntetni a skorbutot. A Nobel-díjas Linus Pauling fedezte fel, hogy a C-vitamint a megfázás, a rák és sok más betegség gyógyítására is fel lehetne használni.
  A C-vitamin antioxidáns hatású, nélkülözhetetlen tápanyag.
  A mangosztán a napi ajánlott C-vitamin mennyiségnek „csupán” egy részét tartalmazza, mégis hozzájárul ahhoz, hogy minél több C-vitamin legyen az étrendünkben.

 • A mangosztán sajátos B-vitamin komplex gyümölcs. 9 különálló molekula alkotja a B-vitamin komplexet, a mangosztánban ezekből 6 található meg. A három, ami hiányzik belőle a B6- (piridoxin), B7- (biotin) és B12-vitamin (cianokobalamin). A mangosztán tartalmazza a napi szükséges B-vitamin mennyiség jelentős részét, különös tekintettel a B1-, B2 –és B6 vitaminra nézve. A B-vitaminok legnagyobb szerepe az emésztő –és idegrendszer megfelelő működésének a biztosításában, valamint a bőrápolásban nyilvánul meg.   

 • A mangosztán tartalmazza az E-vitamin napi ajánlott mennyiségének teljes egészét! A mangosztán E-vitamin tartalma a legmagasabb a gyümölcsök között, és mivel ez az esszenciális vitamin leginkább diófélékben, húsokban és gabonákban található meg, részben felértékelődik a mangosztán jelentősége.
  Az E-vitamin antioxidáns hatásait főképpen a szív –és érrendszerben, valamint egyes sejtek sejthártyáinak a védelmében érezteti.

A növényi szterolok növényi lipidek vagy zsírok. Legismertebbek közülük az Omega-3 zsírsavak. A mangosztánban a gyümölcs magjai tartalmazzák a szterolokat. A mangosztánban található szterolok pontosabb meghatározása még további kutatásokat igényel.

Bár a rostok nem tartoznak szorosan a fitotápanyagok közé, kétségkívül fontos szerepet játszanak az emésztőrendszer egészségében. A mangosztán egész gyümölcsében, és a gyümölcslében egyaránt jelentős mennyiségű rost található.

A mangosztán jótékony hatásai

A mangosztán egyéb természetes összetevői közé tartoznak a proantocianidinek, a katechinek, a poliszacharidok, a kinonok vagy éppen a sztilbének:

 • A mangosztánban ugyanúgy találhatók proantocianidinek, mint a szőlőmagban,  a szőlő héjában vagy a fenyőkéreg kivonataiban. A proantocianidinek számos értékes tulajdonsággal rendelkeznek a betegségek megelőzésében és a homeosztázis (egészséges egyensúly) helyreállításában. Kutatások százai dokumentálják a proantocianidinek, antiproliferatív, antimikrobiális, gyulladásgátló, antioxidáns  és neuroprotektív hatásait.

 • A katechinek éppúgy aktív összetevői a mangosztánnak, mint a zöld teának. Kutatások alapján a katechineknek olyna jótékony előnyöket jegyeztek fel, mint az antimikrobiális, gyulladásgátló és neuroprotektív hatások.

 • A mangosztánban nagy mennyiségben jelen lévő poliszacharidok számos pozitív hatást fejtenek ki a szervezet egészségére nézve. A poliszacharidok baktérium -és gombaölő hatásai a legjelentősebbek.

 • A kinonok közismertek antioxidáns és antibakteriális hatásaikról.

 • A sztilbének védik a növényt a gombákkal szemben. Megemésztve gombaölő hatásokat fejtenek ki, ráadásul  Antioxidánsokat is tartalmaznak.

Pénzvisszafizetési garancia

A mangosztánban jelen lévő xantonokról:
A testünk gyakran betegszik meg a szabadgyökök miatt. Immunrendszerünk sejtek trillióit próbálja megtartani, hogy védekezzen a betegségeket okozó szabadgyökökkel szemben.
A szabadgyökök jellemzői, hogy ’nem-stabil’ atomok, mivel páratlan számú elektronnal rendelkeznek. Amikor egy szabadgyök kapcsolatba kerül egy szomszédos ’stabil’ atommal (legyen az bármilyen atom vagy sejt) „ellop” egy elektront, a stabil atomtól. A stabil atom így helyrehozhatatlanul károsodik és könnyebben megadja majd magát a betegségeknek, vírusoknak és fertőzéseknek.
A szervezetben az antioxidánsok ellensúlyozzák a szabadgyököket. Az antioxidánsok 1 extra elektronnal rendelkeznek, amelyeket meg tudnak osztani a szabadgyökökkel, így semlegesítve azokat.
Az antioxidánsok képesek megakadályozni hogy a szabadgyökök egészséges atomokat vagy sejteket támadjanak meg.

A mangosztán erőteljes antioxidánsokat és immunerősítő anyagokat, ún. xantonokat tartalmaz. A xantonok egyedülálló mennyiségben vannak jelen a mangosztánban, és a flavonoidok osztályába tartoznak. Természetes kémiai anyagok, számos potenciális gyógyhatással rendelkeznek.
A xantonok különleges helyet foglalnak el a mangosztán gyógyhatású összetevőinek arzenáljában. Kimutatták, hogy a xantonok sokkal erőteljesebbek mint a természetes antioxidáns E-vitamin. Egy laboratóriumi kísérletben igazolták, hogy a táplálékokat antioxidáns erejük alapján rangsoroló ORAC-érték szempontjából 3 dl mangosztán ital 20-30-szor nagyobb kapacitást mutat a szabadgyökök megkötésében, mint ugyanannyi gyümölcs vagy zöldség.

A mangosztán jótékony hatása
Mangosztán (mangosteen) KÚRÁK
Vélemények

Kérem vegye figyelembe: az eredmény nem garantált és egyénenként eltérhet!

Kutatások

„Miután tanulmányoztam az elmúlt évtizedek kutatásait, úgy vélem, hogy a mangosztán gyümölcslé képviseli az egyetlen és legnagyobb lépést az öt legsúlyosabb betegség közül 4-nek a megelőzésében: szív -és érrendszeri betegségekről, a stroke-ról, a tüdőbetegségekről, és a diabétesz problémákról van szó. A sorban a rák lenne az 5., és csupán azért nem teszem bele felsoroltak közé, mivel a mangosztán és a rák viszonylatában jelenleg még nincsen mindent eldöntő bizonyítéka a tudománynak sem.”

Dr.Robert C. Stone » orvos, kutató és trauma pszichiáter