Tudomány a Mangosztán mögött

A mangosztán gyógyhatásairól az első tudományos beszámolót több száz évvel ezelőtt készítették. Kínában például a Ming-dinasztia (1368–1644) orvosai számtalanszor megemlítik feljegyzéseikben a mangosztánt.Ű
A legendás angol uralkodónak, Viktória királynőnek köszönhető, hogy a világ nagyközönsége megismerhette a mangosztánt. Modern korunkra elmondható, hogy a mangosztán népszerű gyümölccsé vált világszerte.
Jelenleg a világ számos országában készítenek tanulmányokat a mangosztán tápanyagtartalmával és hatásaival kapcsolatban.

Dr. J. Frederic Templeman, az egyik legismertebb mangosztán-kutató saját elmondása szerint korábban sohasem támogatta az étrendkiegészítőket, egészen addig, amíg nem találkozott a mangosztánnal. Főállásban az Egyesült Államokban és Kanadában is praktizáló Templeman számos vizsgálatot végzett már a Délkelet-Ázsiából származó csodagyümölccsel és annak természetes kivonatával, a mangosztán gyümölcslével. Mannavita mangosztán juice

Dr. Templeman röviden a következőképpen foglalata össze a mangosztán jelentőségét:
"Meg vagyok győződve arról, hogy a mangosztán kétséget kizáróan, gyógyászati szempontból a leghatékonyabb étrendkiegészítő.”
A kísérletek eredményeit, saját tapasztalatait, valamint az ázsiai népi gyógyítók által megosztott gondolatokat Dr. Templeman a ’Mangosztán, az X-faktor’ című írásában foglalta össze – A könyv címe egyértelmű utalás a mangosztán jelentőségére!

Egy, a világhírű ’Time’ magazinban 2004. február 24-én megjelent cikkben a mangosztán gyulladáscsökkentő tulajdonságairól írtak. Kutatók felfedezték, hogy a különböző gyulladások felelősek számos betegség, mint a vérszegénység, az ízületi gyulladások, szájhigiéniai problémák, egyes autoiummun betegségek, vagy akár a Parkinson- és Alzheimer-kór. A vizsgálat során a mangosztánt ismert és népszerű gyulladáscsökkentőkkel hasonlították össze: Az eredmények szerint a mangosztán éppen olyan hatékonynak bizonyult a gyulladások ellen, mint a mesterséges gyógyszerek...

A mangosztánnal kapcsolatos kutatások nagy része a gyümölcs egyedi xanton tartalmára irányul. Egyesek szerint, az hogy a mangosztánban sikerült kimutatni közel 20 xanton-vegyületet, forradalmi áttörést jelenthet az orvostudomány jövőjére nézve.

A mangosztán jótékony hatásai

A mangosztán rákra gyakorolt hatásaival kapcsolatos ázsiai kutatások

Minősített mangosztán italok

Tajpejben a Kínai Köztársaság tudósainak egy csoportja arra a következtetésre jutott, hogy a mangosztánban jelen lévő Garcinone E xanton előnyösnek bizonyulhat egyes rákfajták kezelésében. Kimutatták a Garcinone E potens citotoxikus hatását máj-, gyomor- és tüdőrákos sejtek ellen.
Japán tudósok az okinawai Ryukyus Egyetemről rávilágítottak arra, hogy a mangosztán mag burkában található 6 xanton mindegyike képes meggátolni az emberi leukémiás sejtvonal növekedését.
Ugyanez a japán kutató csoport arra jutott, hogy az alfa-mangosztin nevezetű xanton hatásosnak bizonyulhat a rákos fertőzés megelőzésére és kezelésére.
Egy taiwani tanulmányban kutatók a xantonokat tumorgátló hatásaik miatt potenciális gyógyszernek találták a rák ellen.

Hogyan akadályozhatja meg a mangosztán a rákos sejtek növekedését?

A ’Planta Medicaban’ 2002-ben megjelent laboratóriumi tanulmány szerint a mangosztánban, a Garcinone E xanton a májban, a gyomorban és a tüdőben meggátolhatja a rákos sejtek növekedését. Ezt a hatást kémcsöves vizsgálatokat követően  igazolták 2008-ban.
2004-ben, a ’Journal of Ethnopharmacology’-ban publikált tanulmány szerint a mangosztán és a gyümölcsital kivonata mellrákos sejtekben támogatja az apoptózist, azaz a programozott sejthalált. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a mangosztán kivonat “potenciálisan alkalmas a rák megelőzésére”, javarészt antioxidáns hatásainak köszönhetően.

A ’Journal of Agriculture and Food Chemistry’-ben 2009-ben megjelent tanulmány szerint az alfa-mangosztin mérsékelte az áttétet a humán prosztata karcinóma sejtvonalában. (A Karcinóma  elnevezés  Hippokratészig vezethető vissza. „Minden orvoslás ősatyja” a rosszindulatú daganatot karcinosznak nevezte, ami görögül rákot jelent. Később ebből alakult ki a karcinóma, ami a rosszindulatú daganat orvosi elnevezésévé vált.)
A legelsöprőbb felfedezést a mangosztán rákellenes hatásaival kapcsolatban a ’Current Molecular Medicine’-ben publikálták 2011-ben. A tanulmányt készítő orvos-kutatók azt állították, hogy a mangosztánban lévő xantonok kemoterápiás hatásokat mutattak a rák kezdeti szakaszában, valamint a terjedésében, így megfékezték rosszindulató sejtek osztódását, növekedését és az áttét kialakulását.

A mangosztánról és az LDL-koleszterinről...

...Ausztrál tudósok tanulmányozták a mangosztin xantonok antioxidáns hatását és azt tapasztalták, hogy képesek megvédeni  az LDL (rossz) -koleszterin szintjét az oxidációtól. Ezáltal segítik megelőzni a koleszterin-lerakódásokat, és az érelzáródásokat, amelyek előbb vagy utóbb de  szívbetegségek kialakulásához vezethetnek.

A mangosztán gyulladáscsökkentő gyümölcs

A japán Tohoku Egyetem tudósai azt tapasztalták, hogy a mangosztánból származó xanton, a gamma-mangosztin potenciális gyulladáscsökkentő hatást fejt ki az agysejtekre. Megállapították, hogy a gamma-mangosztin gátolja a COX-2 nevezetű enzim aktivitását. A COX-2 enzim főszerepet játszik a gyulladás kifejlődésében.
Feltételezték azt is, hogy a gamma mangosztin segíthet mérsékelni az agy gyulladásos eredetű betegségeit is – például az Alzheimer-kórt!
A Tohoku Egyetem kutatói kísérleteiek pozitív eredményein felbuzdulva, felvetették, hogy a gamma-mangosztin akár egy új és elsődleges összetevője lehetne a jövő gyulladásgátló gyógyszereinek...
A mangosztánnal kapocslatos kutatások továbbra is folynak, hiszen egy csodás és jótékony gyümölcsről van szó. Nem véletlen, hogy korunk egyik legújabb szupergyümölcseként üdvözölhetjük a mangosztánt.
A mangosztánról sokat elárul, hogy a modern tudomány, a népi gyógyászat és a klinikai tapasztalatok mind egyetértenek abban, hogy a mangosztán használata és fogyasztása nagy előnyökkel jár!

A mangosztán hatásai
Mangosztan gyümölcslé rendelés
Mangosztán (mangosteen) KÚRÁK
Vélemények

Kérem vegye figyelembe: az eredmény nem garantált és egyénenként eltérhet!

Kutatások

„Miután tanulmányoztam az elmúlt évtizedek kutatásait, úgy vélem, hogy a mangosztán gyümölcslé képviseli az egyetlen és legnagyobb lépést az öt legsúlyosabb betegség közül 4-nek a megelőzésében: szív -és érrendszeri betegségekről, a stroke-ról, a tüdőbetegségekről, és a diabétesz problémákról van szó. A sorban a rák lenne az 5., és csupán azért nem teszem bele felsoroltak közé, mivel a mangosztán és a rák viszonylatában jelenleg még nincsen mindent eldöntő bizonyítéka a tudománynak sem.”

Dr.Robert C. Stone » orvos, kutató és trauma pszichiáter